AKADEMİK KÖŞE'DE AKILCI İLAÇ KULLANIMININ ÖNEMİ ANLATILDI

SAĞLIK 18.04.2022 - 12:43, Güncelleme: 18.04.2022 - 12:43
 

AKADEMİK KÖŞE'DE AKILCI İLAÇ KULLANIMININ ÖNEMİ ANLATILDI

AKADEMİK KÖŞE'DE AKILCI İLAÇ KULLANIMININ ÖNEMİ ANLATILDI
Süleyman Demirel Üniversitesince hazırlanan “Akademik Köşe” Programının bu haftaki konuğu Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Nihan Cankara oldu. Bilim TV Youtube kanalından gerçekleştirilen yayında Doç. Dr. Cankara, “Akılcı İlaç Kullanımının Önemi”nden bahsetti. Farmakolojinin ilaç bilimini ifade ettiğini belirterek sözlerine başlayan Doç. Dr. Cankara, farmakoloji hakkında önemli bilgiler verdi. Geleneksel tıbbın önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Doç. Dr. Cankara şöyle konuştu: “İlaçların önemli miktarı bitkilerden elde ediliyor. Hastalığı kendimizde fark ettiğimizde hemen aktara koşmamalıyız. Bir bitkinin hangi bölgesinde o etken maddenin ne kadar bulunduğunu bilme şansımız yok. Bu ayrı bir uzmanlık alanı gerektiriyor.” İlaç geliştirme sürecinin öncelikle yapay hücre ortamlarında olması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Cankara, “Yapay hücre ortamının ardından bu testleri geçen moleküller ile hayvan deneylerine geçiş yapmaktayız. Hayvan deneyleri sonucunda olumlu sonuç veren ilaç adayları insan deneylerine dönüştürülebiliyor. Her şey bilimsel temellere dayalı olarak ilerliyor.” diye konuştu. Her farmakoloğun hayvan deneyi yapabildiğini kaydeden Doç. Dr. Cankara, bununla ilgili alınması gereken bir takım eğitim ve sertifikaların olduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Fatma Nihan Cankara şunları kaydetti: “Önümüze gelen her etken maddenin hayvanlarda denenmemesi gerekiyor. Bununla ilgili sıkı tedbirler var. Hayvanlarla yapılan çalışmalara çok dikkat etmek gerekiyor.” İlaçların, “hastalıkları tedavi etmek”, “önlemek” ve “tanı koymak” amaçlı kullanıldığını sözlerine ekleyen Doç. Dr. Cankara, her ilacın bir zehir olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkati çekti.  İlaç ve zehri ayırmaya yarayanın “doz” olduğunu sözlerine ekleyen Doç. Dr. Cankara, akılcı ilaç kullanımını; doğru ilacın doğru hastada, doğru endikasyonda, doğru süre ve dozda, en uygun maliyetle kullanmak olarak tanımladı.
AKADEMİK KÖŞE'DE AKILCI İLAÇ KULLANIMININ ÖNEMİ ANLATILDI

Süleyman Demirel Üniversitesince hazırlanan “Akademik Köşe” Programının bu haftaki konuğu Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Nihan Cankara oldu.

Bilim TV Youtube kanalından gerçekleştirilen yayında Doç. Dr. Cankara, “Akılcı İlaç Kullanımının Önemi”nden bahsetti. Farmakolojinin ilaç bilimini ifade ettiğini belirterek sözlerine başlayan Doç. Dr. Cankara, farmakoloji hakkında önemli bilgiler verdi.

Geleneksel tıbbın önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Doç. Dr. Cankara şöyle konuştu: “İlaçların önemli miktarı bitkilerden elde ediliyor. Hastalığı kendimizde fark ettiğimizde hemen aktara koşmamalıyız. Bir bitkinin hangi bölgesinde o etken maddenin ne kadar bulunduğunu bilme şansımız yok. Bu ayrı bir uzmanlık alanı gerektiriyor.”

İlaç geliştirme sürecinin öncelikle yapay hücre ortamlarında olması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Cankara, “Yapay hücre ortamının ardından bu testleri geçen moleküller ile hayvan deneylerine geçiş yapmaktayız. Hayvan deneyleri sonucunda olumlu sonuç veren ilaç adayları insan deneylerine dönüştürülebiliyor. Her şey bilimsel temellere dayalı olarak ilerliyor.” diye konuştu.

Her farmakoloğun hayvan deneyi yapabildiğini kaydeden Doç. Dr. Cankara, bununla ilgili alınması gereken bir takım eğitim ve sertifikaların olduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Fatma Nihan Cankara şunları kaydetti: “Önümüze gelen her etken maddenin hayvanlarda denenmemesi gerekiyor. Bununla ilgili sıkı tedbirler var. Hayvanlarla yapılan çalışmalara çok dikkat etmek gerekiyor.”

İlaçların, “hastalıkları tedavi etmek”, “önlemek” ve “tanı koymak” amaçlı kullanıldığını sözlerine ekleyen Doç. Dr. Cankara, her ilacın bir zehir olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkati çekti.  İlaç ve zehri ayırmaya yarayanın “doz” olduğunu sözlerine ekleyen Doç. Dr. Cankara, akılcı ilaç kullanımını; doğru ilacın doğru hastada, doğru endikasyonda, doğru süre ve dozda, en uygun maliyetle kullanmak olarak tanımladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.