SDÜ Hastanesinde Ritim Bozukluğu Hastalarına "Dondurma Tedavisi" ile Çözüm

Türkiye’de sayılı merkezde yapılan bu işlem artık Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Aritmi ekibince Dr. Öğretim Üyesi Mevlüt Serdar Kuyumcu ve Dr. Öğretim Üyesi Bayram Ali Uysal tarafından Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Demir eşliğinde yapılmaya başlandı.

Bu hastalıktan dolayı hastalarda genel olarak şiddetli çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve seyrek olarak da bayılmaya bulguları oluşturmaktadır. En fazla görülen belirti kalp çarpıntısıdır. Kalp fazla hızlı atmaya başladığında veya daha yavaş attığında hasta bayılabilir. Bazen de duraklamalar olur ve kalbin hızlanmasının yetmediği durumlarda hastada çabuk yorulma yakınmaları ortaya çıkar. Bu hastalıkta pıhtı atma ve felç gelişme riski yüksektir. Buna bağlı olarak yaşam kaybı görülebilir. Atriyal fibrilasyon inmelerin 3’te birinden sorumlu olan ritim bozukluğudur. Ayrıca kalp yetmezliğine ve hastaneye yatışların önemli sebeplerinden biridir.

Bu tedavi yönteminin süresi kısa sürmekte, komplikasyonları daha az olmakta ve hastaneden işlem sonrası gün taburcu olabilmektedir. Tedavi hastaların hayat kalitesinde artış ve hastalığın komplikasyonlarında azalmayı sağlamaktadır. Bu yöntem Atriyal fibrilasyon tedavisinde büyük başarı sağlamaktadır.