Atatürk Atabeyliler ile ne konuştu ?

ISPARTA 06.03.2022 - 13:52, Güncelleme: 06.03.2022 - 13:52
 

Atatürk Atabeyliler ile ne konuştu ?

Sabahleyin büyük Atatürk yanındakilerle birlikte trenle Kuleönü istasyonuna geldi. Isparta halkı Ata’sını büyük bir sevgi gösterisi ile karşıladı.
Sabahleyin büyük Atatürk yanındakilerle birlikte trenle Kuleönü istasyonuna geldi. Isparta halkı Ata’sını büyük bir sevgi gösterisi ile karşıladı. Isparta Milletvekili İbrahim Bey çevreden gelen temsilci kurulları tanıtmaya başladı. Sırası gelen kurula: - Atabey temsilcileri paşam! Dedi. Atatürk kendi kendine konuştu: -Atabey, Ata, Eta, Eti… Atatürk’ün ne dediğini öğrenmek isteyen halk merakla çevresine toplandı, yanına daha da yaklaştılar. Atatürk sordu: -Eti, Eta, Ata ne demektir? Isparta’lı bir genç karşılık verdi: -Eta hükümet ya da devlet demektir paşam! Atatürk, gencin yüzüne anlamlı anlamlı baktı: -Ne demektir, ne demektir? Genç ikinci kez aynı şeyleri söyledi: -Eta Fransızca hükümet anlamına gelmektedir paşam! Atatürk yüzünü kırıştırdı, başını iki yana çevirerek: -Hayır, hayır!. Dedi. Yine üstüne basa basa: -Eti, Eta!. Diyordu. Karşısında bulunan Ispartalı genç -Efendim Atabey orayı alanın adıdır… Atatürk sordu: -Kimlerden almış? -Bizanslılardan. -Buralarda daha önce kimler vardı? -Etiler, Frikyalılar, Lidyalılar. -Frikyalılar kimlerdir? -Anadolu’da yaşamış, devlet kurmuş olanlardan bir topluluk. -Anadolu’ya nereden geldiler? -Orta Asyadan Atatürk gülümsedi -Evet dedi evet, Orta Asyadan geldiler ya… Ankara’daki Ahiler de Etilerdendirler . Atabey Selçukluların komutanlarına verdikleri bir unvandır. Kesinlikle burada yatanın bir adı vardır. Karşısındaki Ispartalı genç: -Var efendim dedi, adı Ertokuş!. Bu konuşmadan sonra Atatürk 1930 yılının mart ayında, karşılamaya gelenlerin içinde Isparta’ya gelenlerin içinde Isparta’ya geldi. Kenti gezdi; bazı incelemelerde bulundu; halkın sorunlarını öğrendi. Onuruna verilen yemekten sonra, Antalya’ya geçti.
Sabahleyin büyük Atatürk yanındakilerle birlikte trenle Kuleönü istasyonuna geldi. Isparta halkı Ata’sını büyük bir sevgi gösterisi ile karşıladı.

Sabahleyin büyük Atatürk yanındakilerle birlikte trenle Kuleönü istasyonuna geldi. Isparta halkı Ata’sını büyük bir sevgi gösterisi ile karşıladı. Isparta Milletvekili İbrahim Bey çevreden gelen temsilci kurulları tanıtmaya başladı. Sırası gelen kurula:

- Atabey temsilcileri paşam! Dedi.

Atatürk kendi kendine konuştu:

-Atabey, Ata, Eta, Eti…

Atatürk’ün ne dediğini öğrenmek isteyen halk merakla çevresine toplandı, yanına daha da yaklaştılar. Atatürk sordu:

-Eti, Eta, Ata ne demektir?

Isparta’lı bir genç karşılık verdi:

-Eta hükümet ya da devlet demektir paşam!

Atatürk, gencin yüzüne anlamlı anlamlı baktı:

-Ne demektir, ne demektir?

Genç ikinci kez aynı şeyleri söyledi:

-Eta Fransızca hükümet anlamına gelmektedir paşam!

Atatürk yüzünü kırıştırdı, başını iki yana çevirerek:

-Hayır, hayır!. Dedi.

Yine üstüne basa basa:

-Eti, Eta!.

Diyordu. Karşısında bulunan Ispartalı genç

-Efendim Atabey orayı alanın adıdır…

Atatürk sordu:

-Kimlerden almış?

-Bizanslılardan.

-Buralarda daha önce kimler vardı?

-Etiler, Frikyalılar, Lidyalılar.

-Frikyalılar kimlerdir?

-Anadolu’da yaşamış, devlet kurmuş olanlardan bir topluluk.

-Anadolu’ya nereden geldiler?

-Orta Asyadan

Atatürk gülümsedi

-Evet dedi evet, Orta Asyadan geldiler ya… Ankara’daki Ahiler de Etilerdendirler . Atabey Selçukluların komutanlarına verdikleri bir unvandır. Kesinlikle burada yatanın bir adı vardır.

Karşısındaki Ispartalı genç:

-Var efendim dedi, adı Ertokuş!.

Bu konuşmadan sonra Atatürk 1930 yılının mart ayında, karşılamaya gelenlerin içinde Isparta’ya gelenlerin içinde Isparta’ya geldi. Kenti gezdi; bazı incelemelerde bulundu; halkın sorunlarını öğrendi. Onuruna verilen yemekten sonra, Antalya’ya geçti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.