Buğday Çeşitlerinde Kuraklığın Etkisini Azaltmayı Amaçlayan Proje Destek Almaya Hak Kazandı

ISPARTA 07.10.2022 - 15:50, Güncelleme: 07.10.2022 - 15:50
 

Buğday Çeşitlerinde Kuraklığın Etkisini Azaltmayı Amaçlayan Proje Destek Almaya Hak Kazandı

Buğday Çeşitlerinde Kuraklığın Etkisini Azaltmayı Amaçlayan Proje Destek Almaya Hak Kazandı
SDÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Damla Önder yürütücülüğünde hazırlanan “Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinde Kuraklık Stresinin Olumsuz Etkilerinin Azaltılması Amacıyla Yeni Bir Strateji Olarak Kitosan Kaplı Melatonin ve Askorbik Asit Yüklü Nano Yapılı Lipid Partiküllerin Kullanımı” başlıklı TÜBİTAK 3501 projesi destek almaya hak kazandı. Projenin detayları hakkında bilgiler veren Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Damla Önder şunları kaydetti: “En temel besinlerin başında gelen buğday; unlu mamuller, makarna, irmik, bisküvi, bulgur gibi ürünlerin hammaddesi olması itibariyle diğer tarımsal ürünlere göre daha fazla önem arz ediyor. Dünyanın birçok bölgesinde buğday üretimi, sulama işlemi olmaksızın yağışlar sayesinde toprakta depolanan nem ile yapılıyor. Buğday üretiminin dalgalanmalar göstermesinin en önemli nedeni ise iklim koşullarının özellikle yıllık yağış miktarlarının yıllara göre farklılık göstermesidir. Bu açıdan bakıldığında insanların kullanımı için güvenli olduğundan ilaç ve gıda endüstrilerinde sıklıkla kullanılan ve proje kapsamında sentezlenecek olan bu yeni nesil nanopartiküllerin tarımdaki uygulama potansiyeli mevcut çalışma ile ilk kez ortaya konacak. Bu da tarımda çevre dostu nanopartiküller tasarlamayı ve sürdürülebilir nanoteknolojiyi teşvik etmeyi mümkün kılacak. 28 ay sürecek proje kapsamında sentezi yapılacak olan yeni nesil nanopartiküller;  içeriklerinin çevre dostu olması ve yenilenebilir nitelik taşıması sebebiyle çevre, gıda ve sağlık güvenliği açısından oldukça avantaj taşıyor.”
Buğday Çeşitlerinde Kuraklığın Etkisini Azaltmayı Amaçlayan Proje Destek Almaya Hak Kazandı

SDÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Damla Önder yürütücülüğünde hazırlanan “Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinde Kuraklık Stresinin Olumsuz Etkilerinin Azaltılması Amacıyla Yeni Bir Strateji Olarak Kitosan Kaplı Melatonin ve Askorbik Asit Yüklü Nano Yapılı Lipid Partiküllerin Kullanımı” başlıklı TÜBİTAK 3501 projesi destek almaya hak kazandı.
Projenin detayları hakkında bilgiler veren Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Damla Önder şunları kaydetti: “En temel besinlerin başında gelen buğday; unlu mamuller, makarna, irmik, bisküvi, bulgur gibi ürünlerin hammaddesi olması itibariyle diğer tarımsal ürünlere göre daha fazla önem arz ediyor. Dünyanın birçok bölgesinde buğday üretimi, sulama işlemi olmaksızın yağışlar sayesinde toprakta depolanan nem ile yapılıyor. Buğday üretiminin dalgalanmalar göstermesinin en önemli nedeni ise iklim koşullarının özellikle yıllık yağış miktarlarının yıllara göre farklılık göstermesidir. Bu açıdan bakıldığında insanların kullanımı için güvenli olduğundan ilaç ve gıda endüstrilerinde sıklıkla kullanılan ve proje kapsamında sentezlenecek olan bu yeni nesil nanopartiküllerin tarımdaki uygulama potansiyeli mevcut çalışma ile ilk kez ortaya konacak. Bu da tarımda çevre dostu nanopartiküller tasarlamayı ve sürdürülebilir nanoteknolojiyi teşvik etmeyi mümkün kılacak. 28 ay sürecek proje kapsamında sentezi yapılacak olan yeni nesil nanopartiküller;  içeriklerinin çevre dostu olması ve yenilenebilir nitelik taşıması sebebiyle çevre, gıda ve sağlık güvenliği açısından oldukça avantaj taşıyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.