Çaltı Köyünden turşuluk hıyar ihracatı

ISPARTA 18.08.2022 - 13:27, Güncelleme: 18.08.2022 - 13:27
 

Çaltı Köyünden turşuluk hıyar ihracatı

Isparta'da turşuluk hıyar yetiştiriliyor
Sarımsağı ile ünlenen  Isparta’nın Gelendost İlçesi Çaltı Köyü'nde iklim koşullarına uygunluğu sayesinde her yerde üretilebilen hıyar üretimine başlandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, şekline ve çeşidine göre sofralık ve turşuluk olmak üzere iki şekilde yetiştirilen hıyarların, turşuluk olarak Gherkin, Belair, Belmonte, Kornişon ve Rus olarak ayrıldığını açıkladı. Yapılan açıklamada ise; "Turşuluk hıyarlarda hasattan sonra meyveler boylara ayrılır. Küçük meyveli turşuluk hıyarların pazar değeri daha yüksektir. Birinci kalite 0-6 cm boy, 2 cm en, ikinci kalite 6-9 cm boy, 3 cm en, üçüncü Kalite ise 9-12 cm boy ve daha kalın meyveli olanlardır. İlimiz Gelendost ilçesi Çaltı köyünde 2017 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, Ekonomik Yatırımlar kapsamında desteklenen, Ali Polat'a ait 16 dekar kapalı alana sahip serada Turşuluk Kornişon (Kaybira) yetiştirilmektedir. 45 bin adet fide 25 Nisanda dikilmiş, 25 Mayıs tarihi itibariyle 30 mevsimlik işçiyle hasada başlanmıştır. Üretim sezonu ekimin sonuna kadar devam edecek olup günlük ortalama 4 ton ürün hasat edilmektedir. Hasat edilen ürünler ihraç edilmektedir. İl Müdürlüğümüz üreten, yetiştiren, ekonomiye katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunan üreticilere her zaman destek olmaya devam edecektir" denildi.  
Isparta'da turşuluk hıyar yetiştiriliyor

Sarımsağı ile ünlenen  Isparta’nın Gelendost İlçesi Çaltı Köyü'nde iklim koşullarına uygunluğu sayesinde her yerde üretilebilen hıyar üretimine başlandı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, şekline ve çeşidine göre sofralık ve turşuluk olmak üzere iki şekilde yetiştirilen hıyarların, turşuluk olarak Gherkin, Belair, Belmonte, Kornişon ve Rus olarak ayrıldığını açıkladı.

Yapılan açıklamada ise; "Turşuluk hıyarlarda hasattan sonra meyveler boylara ayrılır. Küçük meyveli turşuluk hıyarların pazar değeri daha yüksektir. Birinci kalite 0-6 cm boy, 2 cm en, ikinci kalite 6-9 cm boy, 3 cm en, üçüncü Kalite ise 9-12 cm boy ve daha kalın meyveli olanlardır. İlimiz Gelendost ilçesi Çaltı köyünde 2017 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, Ekonomik Yatırımlar kapsamında desteklenen, Ali Polat'a ait 16 dekar kapalı alana sahip serada Turşuluk Kornişon (Kaybira) yetiştirilmektedir. 45 bin adet fide 25 Nisanda dikilmiş, 25 Mayıs tarihi itibariyle 30 mevsimlik işçiyle hasada başlanmıştır. Üretim sezonu ekimin sonuna kadar devam edecek olup günlük ortalama 4 ton ürün hasat edilmektedir. Hasat edilen ürünler ihraç edilmektedir. İl Müdürlüğümüz üreten, yetiştiren, ekonomiye katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunan üreticilere her zaman destek olmaya devam edecektir" denildi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.