ISUBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Bilir’in Yürütücü Olduğu Proje Avrupa Birliği Tarafından 4 Yıllığına Desteklenmeye Değer Buldu

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 15.10.2021 - 13:23, Güncelleme: 15.10.2021 - 13:23
 

ISUBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Bilir’in Yürütücü Olduğu Proje Avrupa Birliği Tarafından 4 Yıllığına Desteklenmeye Değer Buldu

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm öğretim üyesi Prof. Dr. Nebi Bilir, yürütücüsü olduğu proje hakkında bilgiler verdi.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm öğretim üyesi Prof. Dr. Nebi Bilir, yürütücüsü olduğu proje hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Nebi Bilir, “Küresel ısınma ve buna bağlı kuraklık, canlı/cansız ekosistemin her bileşenini yakından etkileyen en önemli güncel çevre sorunlarındandır. Bu küresel sorunun etkisinin en aza indirilmesinde, mevcut ormanların küresel ısınmaya dayanıklı hale getirilmesi, restorasyonu, yani doğal seleksiyon etkisinin kabul edilebilir seviyede atlatılarak; bu dayanıklılık ve restorasyon uygulamalarının, ağaçlandırma faaliyetleri ile desteklenmesi önemli rol oynayacaktır. Bu uygulama ve faaliyetlerde, genetik çeşitliliği yüksek tohum kaynaklarının tescil, tesis ve ıslahı ile bu kaynaklardan hasat edilecek tohumların kullanımı gerek küresel ısınmaya dayanıklı ormanların tesisi ve gerekse sürdürülebilirlilik bakımından ilk aşamadır. Bu düşüncelerden hareketle, ISUBÜ Orman Fakültesi’nin proje ortağı olduğu, CA19128 aksiyon nolu ve “Pan-European Network for Climate Adaptive Forest Restoration and Reforestation (PEN-CAFoRR) (İklime Uyumlu Orman Restorasyonu ve Ağaçlandırma Ağı)” başlık proje Sırbistan önderliğinde 36 ülkenin katkısıyla Avrupa Birliği tarafından 4 yıllığına desteklenmeye değer bulunmuştur” dedi.    CA19128 nolu aksiyonun bir parçası olan ve ISUBÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Bilir yürütücülüğünde, COST programları kapsamında 3 yıllığına TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulunan “Isparta Yöresi Anadolu Karaçamı [Pinus nigra Arnold Subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe] Tohum Bahçeleri ve bu Bahçelerin Tohum Meşcerelerinde Çiçek ve Kozalak Veriminin Karşılaştırılması” başlıklı projede aynı zamanda Bartın Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Halil Barış Özel ile ISUBÜ Orman Fakültesi’nden Doç. Dr. Ahmet Alper Babalık ve 2 bursiyer görev alıyor.    Prof. Dr. Bilir, “Ülkemiz orman alanlarındaki yaklaşık %18’lik yayılış alanı ve kurak yöre ormancılığının en önemli türlerinden biri olan Anadolu Karaçamı’nın Isparta ve Konya yöresindeki tohum kaynakları üzerinde gerçekleştirilecek bu projede; Türün tohum kaynakları gen çeşitliliği bağlamında değerlendirilerek, küresel ısınma/ kuraklığa dayanıklı tohum kaynaklarının belirlenmesine çalışılacaktır. Çalışma sonuçlarıyla türün mevcut ve ağaçlandırma faaliyeti ile tesis edilecek ormanlarının, iklim değişikliğine adaptasyon ve restorasyonuna katkı sağlanması hedeflenmektedir” açıklamasında bulundu.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm öğretim üyesi Prof. Dr. Nebi Bilir, yürütücüsü olduğu proje hakkında bilgiler verdi.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm öğretim üyesi Prof. Dr. Nebi Bilir, yürütücüsü olduğu proje hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Nebi Bilir, “Küresel ısınma ve buna bağlı kuraklık, canlı/cansız ekosistemin her bileşenini yakından etkileyen en önemli güncel çevre sorunlarındandır. Bu küresel sorunun etkisinin en aza indirilmesinde, mevcut ormanların küresel ısınmaya dayanıklı hale getirilmesi, restorasyonu, yani doğal seleksiyon etkisinin kabul edilebilir seviyede atlatılarak; bu dayanıklılık ve restorasyon uygulamalarının, ağaçlandırma faaliyetleri ile desteklenmesi önemli rol oynayacaktır. Bu uygulama ve faaliyetlerde, genetik çeşitliliği yüksek tohum kaynaklarının tescil, tesis ve ıslahı ile bu kaynaklardan hasat edilecek tohumların kullanımı gerek küresel ısınmaya dayanıklı ormanların tesisi ve gerekse sürdürülebilirlilik bakımından ilk aşamadır. Bu düşüncelerden hareketle, ISUBÜ Orman Fakültesi’nin proje ortağı olduğu, CA19128 aksiyon nolu ve “Pan-European Network for Climate Adaptive Forest Restoration and Reforestation (PEN-CAFoRR) (İklime Uyumlu Orman Restorasyonu ve Ağaçlandırma Ağı)” başlık proje Sırbistan önderliğinde 36 ülkenin katkısıyla Avrupa Birliği tarafından 4 yıllığına desteklenmeye değer bulunmuştur” dedi. 

 

CA19128 nolu aksiyonun bir parçası olan ve ISUBÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Bilir yürütücülüğünde, COST programları kapsamında 3 yıllığına TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulunan “Isparta Yöresi Anadolu Karaçamı [Pinus nigra Arnold Subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe] Tohum Bahçeleri ve bu Bahçelerin Tohum Meşcerelerinde Çiçek ve Kozalak Veriminin Karşılaştırılması” başlıklı projede aynı zamanda Bartın Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Halil Barış Özel ile ISUBÜ Orman Fakültesi’nden Doç. Dr. Ahmet Alper Babalık ve 2 bursiyer görev alıyor. 

 

Prof. Dr. Bilir, “Ülkemiz orman alanlarındaki yaklaşık %18’lik yayılış alanı ve kurak yöre ormancılığının en önemli türlerinden biri olan Anadolu Karaçamı’nın Isparta ve Konya yöresindeki tohum kaynakları üzerinde gerçekleştirilecek bu projede; Türün tohum kaynakları gen çeşitliliği bağlamında değerlendirilerek, küresel ısınma/ kuraklığa dayanıklı tohum kaynaklarının belirlenmesine çalışılacaktır. Çalışma sonuçlarıyla türün mevcut ve ağaçlandırma faaliyeti ile tesis edilecek ormanlarının, iklim değişikliğine adaptasyon ve restorasyonuna katkı sağlanması hedeflenmektedir” açıklamasında bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.