Kilosu 5 Bin Eurodan alıcı buluyor

ISPARTA 21.06.2022 - 22:15, Güncelleme: 21.06.2022 - 22:15
 

Kilosu 5 Bin Eurodan alıcı buluyor

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta'da, genellikle süs bitkisi olarak bilinen zambak üretimi konusunda da önemli mesafe alındı. Kilogramı 5 bin avro.
Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta'da, genellikle süs bitkisi olarak bilinen zambak üretimi konusunda da önemli mesafe alındı. Kilogramı 5 bin avro. Adı gül ile özdeşleşen Isparta'da zambak yağı üretimi konusunda da önemli mesafe alındı. Geçen yıl üretilen 25 kilogram zambak yağı, kilogramı 5 bin avrodan ihraç edildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Eyüp Adıgüzel, zambak üretiminin Türkiye'nin belirli noktalarında yapıldığını, bu yerlerden birisinin de Isparta olduğuna işaret etti. Zambak yağının zorlu bir üretim süreci sonucu elde edildiğini ve parfüm üretiminde kullanıldığını anlatan Adıgüzel, bu nedenle zambak yağının fiyatının da yüksek olduğunu kaydetti. Adıgüzel, Isparta'da sadece Keçiborlu ilçesinde üretimi yapılan zambağın gelecek yıllarda daha geniş alanlarda üretilmesine çalışıldığını söyledi. "GÜL YAĞI KADAR DEĞERLİ" Fabrikalarda gül çiçeği başta olmak üzere 20 çeşit ürün işlenerek yağ elde ediliyor. Bunlar arasında zambak yağı fazla bilinmese de gül yağı kadar değerli bir ürün olarak listenin ilk sıralarında yer alıyor. Keçiborlu’da yaklaşık 120 dönümlük bir alanda üretimi yapılan zambaktan 3 yılda bir ürün alınıyor. Bu da zambağı üretimi zor ama değerli bir bitki haline dönüştürüyor. Yağ, zambağın topladıktan sonra kurutulan kökünden elde ediliyor. Bir dönüm alandan 400 kilogram kök alınan zambağın bir ton kurutulmuş kökünden 3 litre yağ çıkıyor. Bu yağın kilogram fiyatı ise 5 bin avro civarında.
Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta'da, genellikle süs bitkisi olarak bilinen zambak üretimi konusunda da önemli mesafe alındı. Kilogramı 5 bin avro.

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta'da, genellikle süs bitkisi olarak bilinen zambak üretimi konusunda da önemli mesafe alındı. Kilogramı 5 bin avro.

Adı gül ile özdeşleşen Isparta'da zambak yağı üretimi konusunda da önemli mesafe alındı. Geçen yıl üretilen 25 kilogram zambak yağı, kilogramı 5 bin avrodan ihraç edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Eyüp Adıgüzel, zambak üretiminin Türkiye'nin belirli noktalarında yapıldığını, bu yerlerden birisinin de Isparta olduğuna işaret etti. Zambak yağının zorlu bir üretim süreci sonucu elde edildiğini ve parfüm üretiminde kullanıldığını anlatan Adıgüzel, bu nedenle zambak yağının fiyatının da yüksek olduğunu kaydetti. Adıgüzel, Isparta'da sadece Keçiborlu ilçesinde üretimi yapılan zambağın gelecek yıllarda daha geniş alanlarda üretilmesine çalışıldığını söyledi.

"GÜL YAĞI KADAR DEĞERLİ"

Fabrikalarda gül çiçeği başta olmak üzere 20 çeşit ürün işlenerek yağ elde ediliyor. Bunlar arasında zambak yağı fazla bilinmese de gül yağı kadar değerli bir ürün olarak listenin ilk sıralarında yer alıyor. Keçiborlu’da yaklaşık 120 dönümlük bir alanda üretimi yapılan zambaktan 3 yılda bir ürün alınıyor. Bu da zambağı üretimi zor ama değerli bir bitki haline dönüştürüyor. Yağ, zambağın topladıktan sonra kurutulan kökünden elde ediliyor. Bir dönüm alandan 400 kilogram kök alınan zambağın bir ton kurutulmuş kökünden 3 litre yağ çıkıyor. Bu yağın kilogram fiyatı ise 5 bin avro civarında.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.