Köylüler eylem yaptı : Yolu Kapattılar otomobili taşladılar

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 29.01.2021 - 19:55, Güncelleme: 29.01.2021 - 19:55
 

Köylüler eylem yaptı : Yolu Kapattılar otomobili taşladılar

Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde Mandallar Mahallesi’nin heyelan tehlikesi nedeniyle boşaltılması üzerine köylüler, mermer ocağı yolunu ateş yakarak kapattı. Mermer ocağına gelen bir araç, köylüler tarafından taşlanarak kovalandı.
Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde Mandallar Mahallesi’nin heyelan tehlikesi nedeniyle boşaltılması üzerine köylüler, mermer ocağı yolunu ateş yakarak kapattı. Mermer ocağına gelen bir araç, köylüler tarafından taşlanarak kovalandı. Sütçüler ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde Mandallar Mahallesi’nde bulunan 28 ev, bir cami ve bir fırının heyelan tehlikesi nedeniyle acilen boşaltılması kararı alındı. Karar sonrası mahallede yaşayan vatandaşlar ilçedeki öğrenci yurtlarına yerleştirildi. Heyelan tehlikesinin mermer ocağından kaynaklandığını iddia eden köylüler, yaklaşık 50 kişilik grupla mermer ocağının yolunu kapatarak eylem yaptı. Yolda ateş yakan grup, mermer ocağına giriş ve çıkışları engelledi. Olay yerine jandarma ekipleri sevk edildi. Bölgeye gelen jandarma ekipleri, köylüleri ikna etmeye çalıştı. Bu sırada mermer ocağına gelen bir araç içerisinden köylülerin fotoğrafının çekildiği iddia edilirken, köylüler arabayı yumruklayarak taşladı. Araç olay yerinden ayrılırken, jandarma ekipleri olayın büyümesini engelledi. Daha sonra gruptan 5 kişi, mermer ocağı firması yetkilileri ile görüştü. Görüşmenin ardından yolu açan köylüler ile mermer ocağı firması arasındaki görüşmelerin devam edeceği öğrenildi. Ayşe Soyfidan, anne ve babalarının yaşadığı köyden bir hafta içerisinde kendilerini çıkarmak istediklerini söyledi. Soyfidan, “Bizim evimizin hakkını ev olarak, para olarak verirlerse biz çıkacağız. Benim çocuklarımı 3 gün önce çıkardılar. Bizi tavuk civcivi gibi dağıttılar” dedi. “Bu doğal afet değil” Gülsüm Soyfidan da 20 yıldır köyde yaşadığını belirtti. Köyde evi ve yatırımlarının olduğunu ifade eden Soyfidan, “Bir anda her şeyim yerle bir oldu. 3 çocuk annesiyim. Mağduruz, bize evden çıkın diyorlar. Bu durum mermer ocağından dolayı oluyor. Mermer ocağı hafriyatını döküyor. Bu doğal afet değil. Devlet bize sahip çıksın” dedi. Hasan Koçaslan ise köyde yaşanan heyelan tehlikesinin mermer ocağından kaynaklandığını iddia etti. Koçaslan, “Mermer ocağından kaynaklı 30-40 dönüm arasında bir yerde kayma oldu. AFAD ve diğer kurumlar bin 500 dönüm bölgeyi heyelan bölgesi ilan etmiş. Hiç öyle bir şey yok. Bu kayma mermer ocağının hafriyatından kaynaklanıyor. 2 günde buraya 300 litre yağmur düştü. Metrekareye 48 saat içinde 300 kilogramın üzerinde yağmur düştü. Kayacak olsa kayardı. Bu yaz çalışmalar yapılır, önlemler alınır, hafriyat dökülmez ve dökülen hafriyatın bir kısmı başka yere taşınırsa köy de, köylü de kurtulur. Bu durum tamamen hafriyat alanı yapmak için yapılıyor. Oraya hafriyat dökmek istiyorlar” diye konuştu. Seslerini duyurmak için yolu kapattıklarını ifade eden Koçaslan, “Bütün Türkiye’nin sesimizi duyması lazım. 93 yaşındaki adamı evinden çıkardılar. İçimiz dolu. 100’ün üstünde insanı çıkarıyorlar, kolay iş değil. Her kamyon 40-50 ton yük taşıyor. Döke döke dağlar dayanmadı. Sular da bulanık. Bizim nedir bu çektiğimiz. Burada 800 insan yaşıyor, hepsi de zarar görüyor” diye konuştu.
Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde Mandallar Mahallesi’nin heyelan tehlikesi nedeniyle boşaltılması üzerine köylüler, mermer ocağı yolunu ateş yakarak kapattı. Mermer ocağına gelen bir araç, köylüler tarafından taşlanarak kovalandı.

Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde Mandallar Mahallesi’nin heyelan tehlikesi nedeniyle boşaltılması üzerine köylüler, mermer ocağı yolunu ateş yakarak kapattı. Mermer ocağına gelen bir araç, köylüler tarafından taşlanarak kovalandı.


Sütçüler ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde Mandallar Mahallesi’nde bulunan 28 ev, bir cami ve bir fırının heyelan tehlikesi nedeniyle acilen boşaltılması kararı alındı. Karar sonrası mahallede yaşayan vatandaşlar ilçedeki öğrenci yurtlarına yerleştirildi. Heyelan tehlikesinin mermer ocağından kaynaklandığını iddia eden köylüler, yaklaşık 50 kişilik grupla mermer ocağının yolunu kapatarak eylem yaptı. Yolda ateş yakan grup, mermer ocağına giriş ve çıkışları engelledi. Olay yerine jandarma ekipleri sevk edildi. Bölgeye gelen jandarma ekipleri, köylüleri ikna etmeye çalıştı. Bu sırada mermer ocağına gelen bir araç içerisinden köylülerin fotoğrafının çekildiği iddia edilirken, köylüler arabayı yumruklayarak taşladı. Araç olay yerinden ayrılırken, jandarma ekipleri olayın büyümesini engelledi. Daha sonra gruptan 5 kişi, mermer ocağı firması yetkilileri ile görüştü. Görüşmenin ardından yolu açan köylüler ile mermer ocağı firması arasındaki görüşmelerin devam edeceği öğrenildi.


Ayşe Soyfidan, anne ve babalarının yaşadığı köyden bir hafta içerisinde kendilerini çıkarmak istediklerini söyledi. Soyfidan, “Bizim evimizin hakkını ev olarak, para olarak verirlerse biz çıkacağız. Benim çocuklarımı 3 gün önce çıkardılar. Bizi tavuk civcivi gibi dağıttılar” dedi.

“Bu doğal afet değil”
Gülsüm Soyfidan da 20 yıldır köyde yaşadığını belirtti. Köyde evi ve yatırımlarının olduğunu ifade eden Soyfidan, “Bir anda her şeyim yerle bir oldu. 3 çocuk annesiyim. Mağduruz, bize evden çıkın diyorlar. Bu durum mermer ocağından dolayı oluyor. Mermer ocağı hafriyatını döküyor. Bu doğal afet değil. Devlet bize sahip çıksın” dedi.


Hasan Koçaslan ise köyde yaşanan heyelan tehlikesinin mermer ocağından kaynaklandığını iddia etti. Koçaslan, “Mermer ocağından kaynaklı 30-40 dönüm arasında bir yerde kayma oldu. AFAD ve diğer kurumlar bin 500 dönüm bölgeyi heyelan bölgesi ilan etmiş. Hiç öyle bir şey yok. Bu kayma mermer ocağının hafriyatından kaynaklanıyor. 2 günde buraya 300 litre yağmur düştü. Metrekareye 48 saat içinde 300 kilogramın üzerinde yağmur düştü. Kayacak olsa kayardı. Bu yaz çalışmalar yapılır, önlemler alınır, hafriyat dökülmez ve dökülen hafriyatın bir kısmı başka yere taşınırsa köy de, köylü de kurtulur. Bu durum tamamen hafriyat alanı yapmak için yapılıyor. Oraya hafriyat dökmek istiyorlar” diye konuştu.


Seslerini duyurmak için yolu kapattıklarını ifade eden Koçaslan, “Bütün Türkiye’nin sesimizi duyması lazım. 93 yaşındaki adamı evinden çıkardılar. İçimiz dolu. 100’ün üstünde insanı çıkarıyorlar, kolay iş değil. Her kamyon 40-50 ton yük taşıyor. Döke döke dağlar dayanmadı. Sular da bulanık. Bizim nedir bu çektiğimiz. Burada 800 insan yaşıyor, hepsi de zarar görüyor” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.