Salgın nedeniyle mermer ocakları kapandı

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 06.05.2020 - 14:40, Güncelleme: 06.05.2020 - 14:40
 

Salgın nedeniyle mermer ocakları kapandı

Koronovirüs, Isparta’nın ihracatında önemli bir yer tutan mermer  sektörünü olumsuz etkiliyor. Koronvirüs salgını nedeniyle Isparta’nın mermer ihracatı yüzde 80 oranında azaldı. Mermerciler ve madenciler Dernek Başkanı Mustafa Küçükyaman yaşanan sorunları Ispartam Haber'e anlattı.
Koronovirüs, Isparta’nın ihracatında önemli bir yer tutan mermer  sektörünü olumsuz etkiliyor. Koronvirüs salgını nedeniyle Isparta’nın mermer ihracatı yüzde 80 oranında azaldı. Mermerciler ve madenciler Dernek Başkanı Mustafa Küçükyaman yaşanan sorunları Ispartam Haber'e anlattı. Korona virüs salgını sadece insan sağlığını değil, ekonomiyi de tehdit ediyor. Salgın nedeniyle Isparta’nın ihracatından önemli bir paya sahip olan mermer de olumsuz yönde etkiledin. Mermer ocakları kapandı. İhracat neredeyse durma noktasına geldi. “Biz şuanda ocaklarımızda altın bile çıkarıyor olsak satılmadığı için değersizdir”  Koronovirüs salgını nedeniyle ağır bir darbe alan doğaltaş sektörünün Isparta’daki olumsuz yansımalarını mermerciler ve madenciler derneği başkanı Mustafa Küçükyaman anlattı:  “Isparta’da ihracatta birinci sırada olan mermer sektörü yaklaşık olarak 5 bin kişiye istihdam sağlamakta idi malum bu koronavirüs olayı çıkıncaya kadar ihracatımız yaklaşık olarak yüzde 35 civarında birinci sırada yer almaktaydı. Yüzde yüz yerli ürünün ihracatını yapan Çin gibi ihracat devi ülkeye yarı mamülde olsa biz ihracat yapıyorduk. Maalesef ki yılbaşından bu yana ocaklarımız kapalı ve mermer bloklarımızın yüzde 90’ının biz Çin’e ihracat yapıyorduk her zaman söylerim bizler yarı mamülde olsa Çin’e ihracat yapıyorduk  bunun kıymetini bilmeliyiz şimdi satılmayan altın bile değersizdir biz şuanda ocaklarımızdan altın bile çıkarıyor olsak bu satılmadığı için değersizdir. Fabrikaların etkilenmesi yüzde 25 oranında ama mermer ocaklarının etkilenmesi yüzde 80 civarında kapanması ve durma noktasında şuanda Çinliler buraya gelmiyor hatta bizim şirketimizde çalışanlar bile var ama gelemediler.”    MADEN SEKTÖRÜNE ÖZEL İYİLİŞTİRMELER YAPILDI Mermerciler ve madenciler dernek başkanı Küçükyaman Korona virüs salgını nedeniyle hükümetin maden işletmelerine yönelik iyileştirici bazı düzenlenmeleri de devreye aldığını belirtti. “Normal bir ticaretin dışında genelde faaliyet yaptığımız alanların mülkiyeti ormana bağlı olduğu için buralara metrekare bazında dönüm bazında birim fiyatlar ödüyorduk biz yıllık kiralarını ödüyorduk veya yeni açacağımız yerlerde arazi bedelleri ağaçlandırma bedelleri ödüyorduk. Bu bedellerin bir yıl sonra veya 6 ay sonra ödenmesi veya peşin ödenmeyip bir yıl sonra teminat mektubu gibi şeylerle devletimiz kolaylıklar sağladı.”   SEKTÖR KENDİ TOPARLAMA ÇALIŞIYOR Dernek başkanı Küçükyaman, son 15 günde Türkiye'de koronovirüs salgının aşağı yönde ivme kazanmasıyla birlikte Isparta’daki mermer ocaklarının tekrar üretime başladığını söyledi. “Satışlarımız yavaş yavaş en azından yıl başından önceki markaladıkları blokları yavaş yavaş kaldırmaya başladılar fabrikalarımız devam etmeye başladı 10 gündür de ocaklarımızın aşağı yukarı yüzde 60’lık kısmı işbaşı yaptı üretime devam ediyoruz. teknolojiyi kullanarak ürünlerin ihracatının da yapılmaya başlıyoruz.”
Koronovirüs, Isparta’nın ihracatında önemli bir yer tutan mermer  sektörünü olumsuz etkiliyor. Koronvirüs salgını nedeniyle Isparta’nın mermer ihracatı yüzde 80 oranında azaldı. Mermerciler ve madenciler Dernek Başkanı Mustafa Küçükyaman yaşanan sorunları Ispartam Haber'e anlattı.

Koronovirüs, Isparta’nın ihracatında önemli bir yer tutan mermer  sektörünü olumsuz etkiliyor. Koronvirüs salgını nedeniyle Isparta’nın mermer ihracatı yüzde 80 oranında azaldı. Mermerciler ve madenciler Dernek Başkanı Mustafa Küçükyaman yaşanan sorunları Ispartam Haber'e anlattı.

Korona virüs salgını sadece insan sağlığını değil, ekonomiyi de tehdit ediyor. Salgın nedeniyle Isparta’nın ihracatından önemli bir paya sahip olan mermer de olumsuz yönde etkiledin. Mermer ocakları kapandı. İhracat neredeyse durma noktasına geldi.

“Biz şuanda ocaklarımızda altın bile çıkarıyor olsak satılmadığı için değersizdir”

 Koronovirüs salgını nedeniyle ağır bir darbe alan doğaltaş sektörünün Isparta’daki olumsuz yansımalarını mermerciler ve madenciler derneği başkanı Mustafa Küçükyaman anlattı:

 “Isparta’da ihracatta birinci sırada olan mermer sektörü yaklaşık olarak 5 bin kişiye istihdam sağlamakta idi malum bu koronavirüs olayı çıkıncaya kadar ihracatımız yaklaşık olarak yüzde 35 civarında birinci sırada yer almaktaydı. Yüzde yüz yerli ürünün ihracatını yapan Çin gibi ihracat devi ülkeye yarı mamülde olsa biz ihracat yapıyorduk. Maalesef ki yılbaşından bu yana ocaklarımız kapalı ve mermer bloklarımızın yüzde 90’ının biz Çin’e ihracat yapıyorduk her zaman söylerim bizler yarı mamülde olsa Çin’e ihracat yapıyorduk  bunun kıymetini bilmeliyiz şimdi satılmayan altın bile değersizdir biz şuanda ocaklarımızdan altın bile çıkarıyor olsak bu satılmadığı için değersizdir. Fabrikaların etkilenmesi yüzde 25 oranında ama mermer ocaklarının etkilenmesi yüzde 80 civarında kapanması ve durma noktasında şuanda Çinliler buraya gelmiyor hatta bizim şirketimizde çalışanlar bile var ama gelemediler.”  

 MADEN SEKTÖRÜNE ÖZEL İYİLİŞTİRMELER YAPILDI Mermerciler ve madenciler dernek başkanı Küçükyaman Korona virüs salgını nedeniyle hükümetin maden işletmelerine yönelik iyileştirici bazı düzenlenmeleri de devreye aldığını belirtti.

 “Normal bir ticaretin dışında genelde faaliyet yaptığımız alanların mülkiyeti ormana bağlı olduğu için buralara metrekare bazında dönüm bazında birim fiyatlar ödüyorduk biz yıllık kiralarını ödüyorduk veya yeni açacağımız yerlerde arazi bedelleri ağaçlandırma bedelleri ödüyorduk. Bu bedellerin bir yıl sonra veya 6 ay sonra ödenmesi veya peşin ödenmeyip bir yıl sonra teminat mektubu gibi şeylerle devletimiz kolaylıklar sağladı.” 

 SEKTÖR KENDİ TOPARLAMA ÇALIŞIYOR 

Dernek başkanı Küçükyaman, son 15 günde Türkiye'de koronovirüs salgının aşağı yönde ivme kazanmasıyla birlikte Isparta’daki mermer ocaklarının tekrar üretime başladığını söyledi.

“Satışlarımız yavaş yavaş en azından yıl başından önceki markaladıkları blokları yavaş yavaş kaldırmaya başladılar fabrikalarımız devam etmeye başladı 10 gündür de ocaklarımızın aşağı yukarı yüzde 60’lık kısmı işbaşı yaptı üretime devam ediyoruz. teknolojiyi kullanarak ürünlerin ihracatının da yapılmaya başlıyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.