YAŞARKEN ÖLMEK = EMEKLİLİK !

YAŞAM 07.01.2023 - 12:45, Güncelleme: 07.01.2023 - 12:45
 

YAŞARKEN ÖLMEK = EMEKLİLİK !

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yüzde 25 olarak açıkladığı memur ve emekli maaşları zam oranını tepkiler üzerine bir gün sonra yüzde 30’a çıkardı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yüzde 25 olarak açıkladığı memur ve emekli maaşları zam oranını tepkiler üzerine bir gün sonra yüzde 30’a çıkardı. En düşük emekli maaşı ise 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya yükseltildi ki bu rakamla Anadolu’da bile bir emeklinin geçinebilmesi mümkün değil. Ancak burada başka ve önemli bir sorun daha var. Zam öncesinde 4 bin 500 lira maaş alan emeklinin maaşı yüzde 30’luk artışla 5 bin 850 liraya çıktı. En düşük emekli aylığı ise 5 bin 500 lira. Arada sadece 350 lira fark kaldı. En düşük emekli maaşına yüzde 57 zam yapılırken, onun üzerinde maaş alan emeklinin aylığında yüzde 30 artışa gidildi. İktidarın bu ‘dengesiz’ politikaları sebebiyle ‘en düşük maaşa’ mahkum olan emeklilerin sayısı her geçen dönem daha da artıyor. Geçtiğimiz yıl ocak ayında “En düşük emekli aylığının 2 bin 500 lira olmasıyla beraber en düşük emekli aylığı alacak kişilerin sayısı 1,2 milyondan 2 milyon kişinin üzerine çıktı. Son düzenleme ile ‘en düşük emekli maaşı alanların’ sayısının ne olduğu konusunda net bir rakam yok; ancak 3 milyonu aştığını söylemek zor olmaz. Rejim böyle devam ederse, iki-üç zam döneminden sonra 13,7 milyon (EYT’lilerin de eklenmesiyle 16 milyon) emeklinin yarısının ‘en düşük emekli maaşına’ mahkum olacağını söylemek kehanet olmaz! EMEKLİ AÇLIĞIN PENÇESİNDE KIVRANIYOR İktidarın uyguladığı ekonomi politikalarının emeklileri açlığa mahkum ettiği artık sır değil. Bu gerçeği geçtiğimiz haftalarda bizzat iktidarın resmi ajansı AA bile haberinde itiraf etti. Anadolu Ajansı’nın 25 Aralık’ta servis edip ardından sildiği(!) haber Türkiye’deki 13,7 milyondan fazla emeklinin yıllar içerisinde nasıl açlığa mahkum edildiğini ortaya koymuştu. Söz konusu haberde 2002’de net asgari ücret 184 lirayken, en düşük emekli aylığının 252 lira olduğu aktarılıyordu. Gerçekten de öyleydi. Yani en düşük emekli aylığı bile 2004 yılına kadar asgari ücretin üzerindeydi. Ancak bu makas gittikçe daraldı ve emeklinin aleyhine olarak açılmaya başladı. Bugün asgari ücret 8 bin 500 liraya çıkarıldı. Ancak en düşük emekli aylığı yeni zamla bile 5 bin 500 lira! Geçin babam geçin.  Başarabilirsen. Ölmeden. Sürünmeden !  
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yüzde 25 olarak açıkladığı memur ve emekli maaşları zam oranını tepkiler üzerine bir gün sonra yüzde 30’a çıkardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yüzde 25 olarak açıkladığı memur ve emekli maaşları zam oranını tepkiler üzerine bir gün sonra yüzde 30’a çıkardı. En düşük emekli maaşı ise 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya yükseltildi ki bu rakamla Anadolu’da bile bir emeklinin geçinebilmesi mümkün değil. Ancak burada başka ve önemli bir sorun daha var. Zam öncesinde 4 bin 500 lira maaş alan emeklinin maaşı yüzde 30’luk artışla 5 bin 850 liraya çıktı. En düşük emekli aylığı ise 5 bin 500 lira. Arada sadece 350 lira fark kaldı. En düşük emekli maaşına yüzde 57 zam yapılırken, onun üzerinde maaş alan emeklinin aylığında yüzde 30 artışa gidildi.

İktidarın bu ‘dengesiz’ politikaları sebebiyle ‘en düşük maaşa’ mahkum olan emeklilerin sayısı her geçen dönem daha da artıyor. Geçtiğimiz yıl ocak ayında “En düşük emekli aylığının 2 bin 500 lira olmasıyla beraber en düşük emekli aylığı alacak kişilerin sayısı 1,2 milyondan 2 milyon kişinin üzerine çıktı. Son düzenleme ile ‘en düşük emekli maaşı alanların’ sayısının ne olduğu konusunda net bir rakam yok; ancak 3 milyonu aştığını söylemek zor olmaz. Rejim böyle devam ederse, iki-üç zam döneminden sonra 13,7 milyon (EYT’lilerin de eklenmesiyle 16 milyon) emeklinin yarısının ‘en düşük emekli maaşına’ mahkum olacağını söylemek kehanet olmaz!

EMEKLİ AÇLIĞIN PENÇESİNDE KIVRANIYOR

İktidarın uyguladığı ekonomi politikalarının emeklileri açlığa mahkum ettiği artık sır değil. Bu gerçeği geçtiğimiz haftalarda bizzat iktidarın resmi ajansı AA bile haberinde itiraf etti. Anadolu Ajansı’nın 25 Aralık’ta servis edip ardından sildiği(!) haber Türkiye’deki 13,7 milyondan fazla emeklinin yıllar içerisinde nasıl açlığa mahkum edildiğini ortaya koymuştu.

Söz konusu haberde 2002’de net asgari ücret 184 lirayken, en düşük emekli aylığının 252 lira olduğu aktarılıyordu. Gerçekten de öyleydi. Yani en düşük emekli aylığı bile 2004 yılına kadar asgari ücretin üzerindeydi.

Ancak bu makas gittikçe daraldı ve emeklinin aleyhine olarak açılmaya başladı. Bugün asgari ücret 8 bin 500 liraya çıkarıldı. Ancak en düşük emekli aylığı yeni zamla bile 5 bin 500 lira!

Geçin babam geçin.

 Başarabilirsen.

Ölmeden.

Sürünmeden !

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Hga
(07.01.2023 16:53 - #578)
Emekli maaşlarının da asgari ücret düzeyinde olmasını istiyoruz.emeklileri açlık seviyesi altında yaşatmak vicdansızlıktır
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.