Onur Çarkçı
Köşe Yazarı
Onur Çarkçı
 

Çoban ve Kurtlar

Çoban,“Koyun Keçi sürülerini otlatan kimse”Beş kelimeden oluşan bir tanımTürk Dil Kurumuna göre böyle..*Acaba öylemi ?*Çobanlarla tanışıklığımepey uzun bir zamana dayanıyorOnları iyi tanıdığımı düşünüyorum..*Çobanlık kadim bir meslektir, Peygamberlik mesleğidir.* Suları serttir..Geleneklere sıkı sıkıya bağlıdırlarKendileri göre töreleri vardır..Hayatlarını ona göre tanzim ederler Milletin kültürünü azık gibi sırtlarında taşırlar..*İnsandan çok hayvanı sever,onların yanında rahat eder onların yanında nefes alırlar. Köpekleri vardır, onlarla arkadaşlık ederler.*Kaç yaşında olursa olsun saatlerceyürüyebilir, kolay yorulmazlar, fiziksel ve zihinsel olarak çok sağlamdırlar*Çok güçlü bir hafızaları vardırDağı taşı koyunu keçiyi tüm özellikleri ile akıllarına yazabilirler.Kocaman sürüler içinde kendinin olmayan hayvanı bir bakışta bilirler.*Korkusuzdurlar, insanların gündüz gezmeye korktuğu ıssız kimsesiz dağlardayaylalarda gece gündüz hayvan otlatırlar.. *Gönlü zengindir, misafiri baştacı yapar, bir sokum ekmeği bir parça peyniri onunla paylaşırlar. *Yağmurdan kardan, soğuktan sıcaktan etkilenmez, açıkta yatar, çayırda yatar, toprakta yatar, aç susuz gezerler ama dayanırlar.*Hangi hayvan ne yer, en iyi otlak nerdedir, nasıl otlatılır, suyun gözü nerdedir bilirler.. koyunun keçinin yürüyüşünden hastamı sağlam mı olduğunu anlarlar.*Bazen babadır, bazen anadır, bazen kardeştir, bazen ebedir, dededir, bazen evlattır. Çok güçlü birbirine bağlı büyük aileler kurarlar.*Gözü gönlü toktur, aza kanaat ederler*Bazen türkü söyler, bazen ağıt yakarlar.. Bazen kızarlar, söverler sayarlar.. Kurtlarla ilgili hikayeleri vardır.. anlatırlar.. anlatırlar.. canı gibi saydığı, bakıp beslediği koyunlarının keçilerinin kurtlar tarafından otuzunun kırkının bir anda nasıl boğularak can verdiğini gözleri dolarak ağlayarak anlatırlar.. anlatırlar.. *Böyle bir olayda bir kaç gün önce Isparta da Küleönü Beldesinde gerçekleşti. Bir üreticimize ait 45 adet keçiyi kurt boğdu parçaladı. Öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletelim. Üreticimizin çok ciddi bir maddi zararı var ancak onun hissettiklerini anlamak istiyorsanız yukarıda yazdıklarımı tekrar tekrar okuyun.*Bu işe çok acil çözüm bulunmalı. Konuyla ilgili çobanların anlattığı çok enteresan bilgiler var.. Yetkilileri en azından Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu beyle konuşmaya davet ediyorum.. Ne yapılabilir bir bakmak lazım.. Hadi şimdi kurtlar koyunu keçiyi boğdu öldürdü.. üzüldük kızdık.. Ya çobana bir şey yaparsa (ki örnekleri var) o zaman ne yapacağız ?* Elinde değneği,sırtında kepeneği, dağları mesken tutmuş, ekmeğinin peşinde Çobanlaraselam olsun
Ekleme Tarihi: 13 Şubat 2020 - Perşembe
Onur Çarkçı

Çoban ve Kurtlar

Çoban,
“Koyun Keçi sürülerini otlatan kimse”
Beş kelimeden oluşan bir tanım
Türk Dil Kurumuna göre böyle..
*
Acaba öylemi ?
*
Çobanlarla tanışıklığım
epey uzun bir zamana dayanıyor
Onları iyi tanıdığımı düşünüyorum..
*
Çobanlık kadim bir meslektir, Peygamberlik mesleğidir.
*


Suları serttir..
Geleneklere sıkı sıkıya bağlıdırlar
Kendileri göre töreleri vardır..
Hayatlarını ona göre tanzim ederler
Milletin kültürünü azık gibi sırtlarında taşırlar..
*
İnsandan çok hayvanı sever,
onların yanında rahat eder onların yanında nefes alırlar. Köpekleri vardır, onlarla arkadaşlık ederler.
*
Kaç yaşında olursa olsun saatlerce
yürüyebilir, kolay yorulmazlar, fiziksel ve zihinsel olarak çok sağlamdırlar
*
Çok güçlü bir hafızaları vardır
Dağı taşı koyunu keçiyi tüm özellikleri
ile akıllarına yazabilirler.
Kocaman sürüler içinde kendinin olmayan hayvanı bir bakışta bilirler.
*
Korkusuzdurlar, insanların gündüz gezmeye korktuğu ıssız kimsesiz dağlarda
yaylalarda gece gündüz hayvan otlatırlar..


*
Gönlü zengindir, misafiri baştacı yapar, bir sokum ekmeği bir parça peyniri onunla paylaşırlar.
*
Yağmurdan kardan, soğuktan sıcaktan etkilenmez, açıkta yatar, çayırda yatar, toprakta yatar, aç susuz gezerler ama dayanırlar.
*
Hangi hayvan ne yer, en iyi otlak nerdedir, nasıl otlatılır, suyun gözü nerdedir bilirler.. koyunun keçinin yürüyüşünden hastamı sağlam mı olduğunu anlarlar.
*
Bazen babadır, bazen anadır, bazen kardeştir, bazen ebedir, dededir, bazen evlattır. Çok güçlü birbirine bağlı büyük aileler kurarlar.
*
Gözü gönlü toktur, aza kanaat ederler
*
Bazen türkü söyler, bazen ağıt yakarlar.. Bazen kızarlar, söverler sayarlar.. Kurtlarla ilgili hikayeleri vardır.. anlatırlar.. anlatırlar.. canı gibi saydığı, bakıp beslediği koyunlarının keçilerinin kurtlar tarafından otuzunun kırkının bir anda nasıl boğularak can verdiğini gözleri dolarak ağlayarak anlatırlar.. anlatırlar..


*
Böyle bir olayda bir kaç gün önce Isparta da Küleönü Beldesinde gerçekleşti. Bir üreticimize ait 45 adet keçiyi kurt boğdu parçaladı. Öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletelim. Üreticimizin çok ciddi bir maddi zararı var ancak onun hissettiklerini anlamak istiyorsanız yukarıda yazdıklarımı tekrar tekrar okuyun.
*
Bu işe çok acil çözüm bulunmalı. Konuyla ilgili çobanların anlattığı çok enteresan bilgiler var.. Yetkilileri en azından Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu beyle konuşmaya davet ediyorum.. Ne yapılabilir bir bakmak lazım.. Hadi şimdi kurtlar koyunu keçiyi boğdu öldürdü.. üzüldük kızdık.. Ya çobana bir şey yaparsa (ki örnekleri var) o zaman ne yapacağız ?
*

Elinde değneği,
sırtında kepeneği,
dağları mesken tutmuş,
ekmeğinin peşinde
Çobanlara
selam olsun

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.