CHP’Lİ Halıcı: Isparta Çiftçisi Afeti Yaşadı

ISPARTA 16.06.2023 - 14:24, Güncelleme: 16.06.2023 - 14:24
 

CHP’Lİ Halıcı: Isparta Çiftçisi Afeti Yaşadı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Isparta’da elma ağaçlarında dolu nedeniyle ciddi zararlar olduğunu ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesine verdiklerini ifade etti. Çiftçinin zararının yerinde tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Halıcı, çiftçiye sahip çıkılması için gerektiğini belirtti.
Isparta’da son günlerde yaşanan dolu yağışı nedeniyle bazı köylerde 6 bin dekar elma ağacında zarar oluştu. Çiftçinin yaşadığı sorunu dile getiren CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi. Isparta’nın tarım şehri olduğunu ve meyvecilikte ön plana çıktığını belirten Vekil Halıcı, “Köylerimizi etkileyen bir dolu afeti yaşadık. 80 bin ton kadar elmanın yaklaşık 6 bin dekarlık bir arazinde zarar olduğunu görüyoruz. Üreticilerimiz bugüne kadar birçok maliyete katlandı ve o bölgede ürünleri yetiştirmek için çaba sarf ettiler. Özellikle yüzde 80 oranında ilaçlama ve gübrelemenin yapıldığını ve bu konuda ciddi bir para harcandığını görüyoruz. Şimdi de neredeyse yüzde 80-90 oranında bu bölgede bir zayiat ortaya çıkmış durumda elma üreticilerimizin zararlarının karşılanması için hazırladığımı önerge Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına verildi. Zararın yerinde tespit edilip bu ödemelerin çiftçilerimize yapılması lazım tarım ve hizmet sektörüyle ayakta kalan Isparta’mızda bizim üreticilerimize sahip çıkmamız gerekiyor” dedi. Vekil Halıcı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği önergede şu sorulara yer verdi: 1 - Çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için banka kredileri ödemelerini faizsiz ötelemeyi ve yine faizsiz şekilde 5 yıl ödemeli kredi tahsisi yapılması için adım atacak mısınız? 2 – Dolu yağışı zarar gören üreticilerimize dekar bazlı devlet desteği ödemesi bir hibe desteği verilmesi düşünülüyor mu? 3 - Sulama Birliklerine yapılacak ödemelerinin devlet destekli olması, yine doludan zarar gören çiftçilerin sulama birliğine olan borçlarının devlet tarafından ödenmesi ve sulama birliğinin elektrik faturası ve personel giderlerinin kamu kaynaklarınca karşılanmasının çiftçimize ve bölge üretimine olumlu bir katkı olacağı ortadayken bu adımların atılması için neden beklenilmektedir? 4 - Üretilen ürünün çok önemli bölümünde kalite kaybı olması ve bu ürünlerin pazar değerinin olmamasından dolayı bu ürünler direk meyve suyu fabrikalarına satılacaktır. Meyve suyu fabrikalarının da sübvanse edilerek meyve suluk elma da dolu zararı gören bölgeler için taban fiyat uygulaması için çalışmalar yapılması düşünülmekte midir? Varsa böyle bir çalışma ne aşamadadır?   
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Isparta’da elma ağaçlarında dolu nedeniyle ciddi zararlar olduğunu ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesine verdiklerini ifade etti. Çiftçinin zararının yerinde tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Halıcı, çiftçiye sahip çıkılması için gerektiğini belirtti.

Isparta’da son günlerde yaşanan dolu yağışı nedeniyle bazı köylerde 6 bin dekar elma ağacında zarar oluştu. Çiftçinin yaşadığı sorunu dile getiren CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi.

Isparta’nın tarım şehri olduğunu ve meyvecilikte ön plana çıktığını belirten Vekil Halıcı, “Köylerimizi etkileyen bir dolu afeti yaşadık. 80 bin ton kadar elmanın yaklaşık 6 bin dekarlık bir arazinde zarar olduğunu görüyoruz. Üreticilerimiz bugüne kadar birçok maliyete katlandı ve o bölgede ürünleri yetiştirmek için çaba sarf ettiler. Özellikle yüzde 80 oranında ilaçlama ve gübrelemenin yapıldığını ve bu konuda ciddi bir para harcandığını görüyoruz. Şimdi de neredeyse yüzde 80-90 oranında bu bölgede bir zayiat ortaya çıkmış durumda elma üreticilerimizin zararlarının karşılanması için hazırladığımı önerge Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına verildi. Zararın yerinde tespit edilip bu ödemelerin çiftçilerimize yapılması lazım tarım ve hizmet sektörüyle ayakta kalan Isparta’mızda bizim üreticilerimize sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.

Vekil Halıcı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği önergede şu sorulara yer verdi:

1 - Çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için banka kredileri ödemelerini faizsiz ötelemeyi ve yine faizsiz şekilde 5 yıl ödemeli kredi tahsisi yapılması için adım atacak mısınız?

2 – Dolu yağışı zarar gören üreticilerimize dekar bazlı devlet desteği ödemesi bir hibe desteği verilmesi düşünülüyor mu?

3 - Sulama Birliklerine yapılacak ödemelerinin devlet destekli olması, yine doludan zarar gören çiftçilerin sulama birliğine olan borçlarının devlet tarafından ödenmesi ve sulama birliğinin elektrik faturası ve personel giderlerinin kamu kaynaklarınca karşılanmasının çiftçimize ve bölge üretimine olumlu bir katkı olacağı ortadayken bu adımların atılması için neden beklenilmektedir?

4 - Üretilen ürünün çok önemli bölümünde kalite kaybı olması ve bu ürünlerin pazar değerinin olmamasından dolayı bu ürünler direk meyve suyu fabrikalarına satılacaktır. Meyve suyu fabrikalarının da sübvanse edilerek meyve suluk elma da dolu zararı gören bölgeler için taban fiyat uygulaması için çalışmalar yapılması düşünülmekte midir? Varsa böyle bir çalışma ne aşamadadır? 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.