Gönen’de çevreye atılan zirai tarım ilaç kutuları tehlike saçıyor

ISPARTA 26.07.2023 - 16:13, Güncelleme: 26.07.2023 - 16:13
 

Gönen’de çevreye atılan zirai tarım ilaç kutuları tehlike saçıyor

Gönen Koçtepe Köyü civarında çevreye gelişi güzel atılan tarım ilaçlarına ait kutular hem çevre kirliliğine neden oluyor, hem de insan ve hayvan sağlığını tehdit ediyor.
Tarımsal faaliyetlerin en yaygın olduğu şu günlerde özellikle elma vb. tarım ürünleri için bahçelerde ağaçlara atılan zirai  ilaç kutularının gelişi güzel çevreye atılması büyük tehlikelere yol açıyor. Konuya ilişkin görüşlerini dile getiren Koçtepe Köyü sakinlerinden Bülent Gülçimen, şu görüşlerde bulundu: “Benim Koçtepe Köyünde bahçelerim var. Ara sıra ben de bahçeme gidip çalışıyorum. Geçtiğimiz günlerde bahçeme gittiğimde çevrede gördüğüm manzara karşısında adeta şaşkına döndüm. Bilinçsiz kişiler tarafından bahçelerde ağaçlara kullanılan çok sayıda zirai tarım ilacına ait boş kutuların çevreye atıldığını gördüm. Bu durum hem çevre kirliliğine yol açıyor hem de gerek insan gerekse hayvan sağlığını tehdit ediyor. Çünkü benim bahsettiğim bölgede küçükbaş hayvanlar da otlanabiliyor, hem o bölgenin hayvan barınağına da yakın oluşu nedeniyle orada yaşayıp ta dışarıya çıkan köpekler için de bu durum ölümcül olabilir. Ben ailemle birlikte bu tarımsal zirai ilaç kutularını temizledik ve adeta mıntıka temizliği yaparak bölgedeki tehlikeyi şimdilik bertaraf ettik ama bu şu günlerde sürekli yaşanan şeyler. Gönen Belediyesi bu bölgeye bol miktarda çöp konteyneri koyabilir, zirai tarım ilaç kutularını çevreye atanlara cezai müeyyideler uygulanabilir. Yetkililerden bu konuda daha fazla tedbir almalarını beklerken, vatandaşlarımıza da çevre temizliği konusunda daha duyarlı hareket etmeleri çağrısında bulunuyorum.” YETKİLİLER NE DİYOR? Bu arada Tarımda, ürün verimliliği ve sağlığı açısından çiftçinin yüzlerce çeşitlilikte tarım ilacı kullandığına dikkat çeken zirai yetkililer, "Benzer ilaçların kutuları boşaldıktan sonra mutlaka sağlıklı ve sızdırmaz bir ortamda biriktirilip, imha edilmeli. Kesinlikle doğaya atılmamalı. Her boş kutunun içinde bir miktar zirai ilaç kalabileceği unutulmamalı. Rastgele çevreye atılan kutuların çocukların eline geçebileceğini ve istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini de göz ardı etmemeliyiz. Daha dikkatli davranıp, hem doğayı hem de kendimizi zehirlemeyelim" şeklinde görüş belirtiyorlar.  
Gönen Koçtepe Köyü civarında çevreye gelişi güzel atılan tarım ilaçlarına ait kutular hem çevre kirliliğine neden oluyor, hem de insan ve hayvan sağlığını tehdit ediyor.

Tarımsal faaliyetlerin en yaygın olduğu şu günlerde özellikle elma vb. tarım ürünleri için bahçelerde ağaçlara atılan zirai  ilaç kutularının gelişi güzel çevreye atılması büyük tehlikelere yol açıyor. Konuya ilişkin görüşlerini dile getiren Koçtepe Köyü sakinlerinden Bülent Gülçimen, şu görüşlerde bulundu:

“Benim Koçtepe Köyünde bahçelerim var. Ara sıra ben de bahçeme gidip çalışıyorum. Geçtiğimiz günlerde bahçeme gittiğimde çevrede gördüğüm manzara karşısında adeta şaşkına döndüm. Bilinçsiz kişiler tarafından bahçelerde ağaçlara kullanılan çok sayıda zirai tarım ilacına ait boş kutuların çevreye atıldığını gördüm. Bu durum hem çevre kirliliğine yol açıyor hem de gerek insan gerekse hayvan sağlığını tehdit ediyor. Çünkü benim bahsettiğim bölgede küçükbaş hayvanlar da otlanabiliyor, hem o bölgenin hayvan barınağına da yakın oluşu nedeniyle orada yaşayıp ta dışarıya çıkan köpekler için de bu durum ölümcül olabilir.

Ben ailemle birlikte bu tarımsal zirai ilaç kutularını temizledik ve adeta mıntıka temizliği yaparak bölgedeki tehlikeyi şimdilik bertaraf ettik ama bu şu günlerde sürekli yaşanan şeyler. Gönen Belediyesi bu bölgeye bol miktarda çöp konteyneri koyabilir, zirai tarım ilaç kutularını çevreye atanlara cezai müeyyideler uygulanabilir. Yetkililerden bu konuda daha fazla tedbir almalarını beklerken, vatandaşlarımıza da çevre temizliği konusunda daha duyarlı hareket etmeleri çağrısında bulunuyorum.”

YETKİLİLER NE DİYOR?

Bu arada Tarımda, ürün verimliliği ve sağlığı açısından çiftçinin yüzlerce çeşitlilikte tarım ilacı kullandığına dikkat çeken zirai yetkililer, "Benzer ilaçların kutuları boşaldıktan sonra mutlaka sağlıklı ve sızdırmaz bir ortamda biriktirilip, imha edilmeli. Kesinlikle doğaya atılmamalı. Her boş kutunun içinde bir miktar zirai ilaç kalabileceği unutulmamalı. Rastgele çevreye atılan kutuların çocukların eline geçebileceğini ve istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini de göz ardı etmemeliyiz. Daha dikkatli davranıp, hem doğayı hem de kendimizi zehirlemeyelim" şeklinde görüş belirtiyorlar.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.