Isparta’da bu sene kiraz olmayabilir

ISPARTA 02.04.2023 - 21:06, Güncelleme: 02.04.2023 - 21:10
 

Isparta’da bu sene kiraz olmayabilir

Isparta’nın en çok kiraz üretilen ilçesi olan Uluborlu’da meyve ağaçlarını donmaktan korumak için ateş yakıp, duman salıyorlar. Kiraz üreticisi Murat İnatlı, kiraz ağaçlarını dondan korumak için bahçede nöbet tuttuklarını söyledi.
Kiraz üretimiyle önemli bir potansiyele sahip olan Isparta’nın Uluborlu ilçesinde çiftçiler, gece saatlerinde meyve bahçelerine yaktıkları ateşlerle dumandan bulut oluşturuyor. Böylece soğuk hava kütlesinin meyve ağaçlarına ulaşması engellenmeye çalışılıyor. KİRAZ BAHÇELERİNDE ATEŞ YAKIYORLAR Nisan ayında yağan kar sebebiyle Uluborlu ovasında çiftçiler, meyve ağaçlarını dondan korumak için 24 saat mesai yapıyor. Gündüz, ormanlık alanlardan topladıkları kurumuş ağaç parçalarını traktör römorklarına doldurup kiraz bahçelerine taşıyan çiftçiler, sabaha karşı ise hava sıcaklığının eski derecelere düşmesiyle kiraz bahçesine gidip bahçenin çeşitli bölgelerinde ateş yakıyorlar. Böylece, ovada yakılan ateşlerden çıkan ısı ve dumanlar ile bulut oluşturuyor. Bu bulut sayesinde soğuk hava kütlesinin meyve ağaçlarına ulaşması engellenmeye çalışılıyor. Bu işlem, kiraz ağaçlarının tomurcuk ve çiçek açtığı dönemde sıcaklığın eksi derecelere düşmesi sebebiyle yapılıyor. ÜRETİCİ İNATLI; “AMACIMIZ AĞAÇLARIMIZI DONDAN KORUMAK” Uluborlu’da Kiraz Üreticisi olan Murat İnatlı, meyve bahçelerinde yaptıkları dondan korunma işlemini, en son birkaç yıl önce uyguladıklarını kaydetti. Bu yıl Nisan ayında yağan kar sebebiyle meyve ağalarının donma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten İnatlı; “Meyveleri don olayından korumak için değişik yöntemler var. Ben bunlardan ateş ve sis çıkaran motor uygulamasını yapıyorum. Ancak, bunlardan bizim için maliyeti en düşük olanı tabiki ateş yapma işlemi ile yaptığımız yöntemdir. Bu uygulama ile amacımız daha önceki yıllarda olduğu gibi meyvelerimizi dondan koruyabilmektir. Ama bizim yaptığımız bir önlem almaktır, gerisi Allah’ın takdiridir” şeklinde konuştu.  
Isparta’nın en çok kiraz üretilen ilçesi olan Uluborlu’da meyve ağaçlarını donmaktan korumak için ateş yakıp, duman salıyorlar. Kiraz üreticisi Murat İnatlı, kiraz ağaçlarını dondan korumak için bahçede nöbet tuttuklarını söyledi.

Kiraz üretimiyle önemli bir potansiyele sahip olan Isparta’nın Uluborlu ilçesinde çiftçiler, gece saatlerinde meyve bahçelerine yaktıkları ateşlerle dumandan bulut oluşturuyor. Böylece soğuk hava kütlesinin meyve ağaçlarına ulaşması engellenmeye çalışılıyor.

KİRAZ BAHÇELERİNDE

ATEŞ YAKIYORLAR

Nisan ayında yağan kar sebebiyle Uluborlu ovasında çiftçiler, meyve ağaçlarını dondan korumak için 24 saat mesai yapıyor. Gündüz, ormanlık alanlardan topladıkları kurumuş ağaç parçalarını traktör römorklarına doldurup kiraz bahçelerine taşıyan çiftçiler, sabaha karşı ise hava sıcaklığının eski derecelere düşmesiyle kiraz bahçesine gidip bahçenin çeşitli bölgelerinde ateş yakıyorlar. Böylece, ovada yakılan ateşlerden çıkan ısı ve dumanlar ile bulut oluşturuyor. Bu bulut sayesinde soğuk hava kütlesinin meyve ağaçlarına ulaşması engellenmeye çalışılıyor. Bu işlem, kiraz ağaçlarının tomurcuk ve çiçek açtığı dönemde sıcaklığın eksi derecelere düşmesi sebebiyle yapılıyor.

ÜRETİCİ İNATLI; “AMACIMIZ

AĞAÇLARIMIZI DONDAN KORUMAK”

Uluborlu’da Kiraz Üreticisi olan Murat İnatlı, meyve bahçelerinde yaptıkları dondan korunma işlemini, en son birkaç yıl önce uyguladıklarını kaydetti. Bu yıl Nisan ayında yağan kar sebebiyle meyve ağalarının donma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten İnatlı; “Meyveleri don olayından korumak için değişik yöntemler var. Ben bunlardan ateş ve sis çıkaran motor uygulamasını yapıyorum. Ancak, bunlardan bizim için maliyeti en düşük olanı tabiki ateş yapma işlemi ile yaptığımız yöntemdir. Bu uygulama ile amacımız daha önceki yıllarda olduğu gibi meyvelerimizi dondan koruyabilmektir. Ama bizim yaptığımız bir önlem almaktır, gerisi Allah’ın takdiridir” şeklinde konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.