Şahin’den korkutan açıklama ! Isparta’da olası depremin şiddeti 5 büyüklüğüne kadar çıkabilir

ISPARTA 21.08.2023 - 13:11, Güncelleme: 21.08.2023 - 13:11
 

Şahin’den korkutan açıklama ! Isparta’da olası depremin şiddeti 5 büyüklüğüne kadar çıkabilir

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Şahin, Isparta’da zaman zaman merkez üssü Kayı Köyü olan depremlerin, büyüklüğünün 2.0 - 3.0 arası olsa da neden bu kadar fazla hissedildiğini açıkladı.
Isparta’nın zemininin alüvyonlardan oluşmasından dolayı küçük depremlerin bile fazla hissedildiğini söyleyen Dr. Şahin, “Isparta’da en son Kayı Köyü’nde 12 Ağustos 2023 tarihinde sabaha karşı 2.1’lik bir deprem oldu. Depremin küçük olmasına rağmen şiddetli hissedilmesinin sebebi esasında zeminden kaynaklanıyor. Isparta’nın üzerinde bulunduğu alan gevşek malzemelerden, alüvyonlardan oluşuyor. Bu sebepten dolayı küçük depremler bile fazla hissediliyor” dedi. 5 BÜYÜKLÜĞÜNE KADAR ÇIKABİLİR Kayı Köyü’nün, Isparta’daki 2 fay hattının kesişme noktasında olduğunu ve bu sebeple deprem aktivitesinin yüksek olduğunu söyleyen Dr. Şahin, şu şekilde devam etti; “Isparta havzasını şekillendiren 3 tane fay var. Bu faylar üzerinde 4.7 büyüklüğüne kadar depremler meydana gelmektedir. Isparta havzası içerisinde deprem aktivitesini Kayı Köyü çevresinde yaşıyoruz. Nedeni ise Isparta’daki iki fayın kesişme bölgesi olduğundan dolayı burada gerinme alanı oluşmaktadır. Buna bağlı olarak Kayı Köyü deprem aktivitesi yüksek olarak karşımıza çıkmaktadır. Isparta havzasını sınırlayan faylar çok uzun olmadığı için ürettikleri depremler 5 büyüklüğüne kadar çıkabilir. Tarihsel ve aletsel dönemde bunun örneklerini daha önce gördük” diye konuştu. DEPREMİ NEDEN UZUN SÜRE VE FAZLA HİSSEDİYORUZ Dr. Şahin açıklamasında ise depremin neden uzun sürdüğü anlattı; Bulunduğumuz bölgenin Orta Anadolu sıkıştırmasıyla birlikte güneybatıya doğru hareket ettiğini belirterek şöyle devam etti; Buradaki açılma tektoniğinin oluştuğu bölge Bozanönü fayının olduğu yer, Bozanönü’ndeki hareket havzanın düşmesine yol açıyor. Düşey yönde hareket oluşuyor ve bu da depremin havza içerisinde dalganın gezinmesine yol açıyor. Burası bir çanak ve bu çanağın içerisinde dalga geziniyor. Kayı Köyü’nden itibaren Yakaören’in de bulunduğu alan, Burdur tarafına doğru hareket ediyor. Bu sebeple havza açılıyor ve aşağıya doğru düşüyor. Bundan dolayı da biz bu dalganın havza içerisinde gezinmesinden dolayı depremi uzun süre ve daha fazla hissediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. Kaynak : Bomba32
SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Şahin, Isparta’da zaman zaman merkez üssü Kayı Köyü olan depremlerin, büyüklüğünün 2.0 - 3.0 arası olsa da neden bu kadar fazla hissedildiğini açıkladı.

Isparta’nın zemininin alüvyonlardan oluşmasından dolayı küçük depremlerin bile fazla hissedildiğini söyleyen Dr. Şahin, “Isparta’da en son Kayı Köyü’nde 12 Ağustos 2023 tarihinde sabaha karşı 2.1’lik bir deprem oldu. Depremin küçük olmasına rağmen şiddetli hissedilmesinin sebebi esasında zeminden kaynaklanıyor. Isparta’nın üzerinde bulunduğu alan gevşek malzemelerden, alüvyonlardan oluşuyor. Bu sebepten dolayı küçük depremler bile fazla hissediliyor” dedi.

5 BÜYÜKLÜĞÜNE KADAR ÇIKABİLİR

Kayı Köyü’nün, Isparta’daki 2 fay hattının kesişme noktasında olduğunu ve bu sebeple deprem aktivitesinin yüksek olduğunu söyleyen Dr. Şahin, şu şekilde devam etti; “ Isparta havzasını şekillendiren 3 tane fay var. Bu faylar üzerinde 4.7 büyüklüğüne kadar depremler meydana gelmektedir. Isparta havzası içerisinde deprem aktivitesini Kayı Köyü çevresinde yaşıyoruz. Nedeni ise Isparta’daki iki fayın kesişme bölgesi olduğundan dolayı burada gerinme alanı oluşmaktadır. Buna bağlı olarak Kayı Köyü deprem aktivitesi yüksek olarak karşımıza çıkmaktadır. Isparta havzasını sınırlayan faylar çok uzun olmadığı için ürettikleri depremler 5 büyüklüğüne kadar çıkabilir. Tarihsel ve aletsel dönemde bunun örneklerini daha önce gördük” diye konuştu.

DEPREMİ NEDEN UZUN SÜRE VE FAZLA HİSSEDİYORUZ

Dr. Şahin açıklamasında ise depremin neden uzun sürdüğü anlattı; Bulunduğumuz bölgenin Orta Anadolu sıkıştırmasıyla birlikte güneybatıya doğru hareket ettiğini belirterek şöyle devam etti; Buradaki açılma tektoniğinin oluştuğu bölge Bozanönü fayının olduğu yer, Bozanönü’ndeki hareket havzanın düşmesine yol açıyor. Düşey yönde hareket oluşuyor ve bu da depremin havza içerisinde dalganın gezinmesine yol açıyor. Burası bir çanak ve bu çanağın içerisinde dalga geziniyor. Kayı Köyü’nden itibaren Yakaören’in de bulunduğu alan, Burdur tarafına doğru hareket ediyor. Bu sebeple havza açılıyor ve aşağıya doğru düşüyor. Bundan dolayı da biz bu dalganın havza içerisinde gezinmesinden dolayı depremi uzun süre ve daha fazla hissediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak : Bomba32

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.