Yenişarbademli’de Çilek Topraksız Yetişiyor

ISPARTA 07.07.2023 - 11:54, Güncelleme: 07.07.2023 - 11:54
 

Yenişarbademli’de Çilek Topraksız Yetişiyor

Isparta'da tarımsal üretimde yeni teknolojilerin kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Bunlardan biri de topraksız tarım tekniğiyle havada çilek üretimi. Yenişarbademli İlçesine bağlı Gölkonak Köyünde 2 dönüm alana kurulan topraksız serada çilek üretimi gerçekleştirildi.
Konuyla ilgili olarak Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ‘’Isparta'da tarımsal üretimde yeni teknolojilerin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bu kapsamda Yenişarbademli İlçesine bağlı Gölkonak Köyünde 2 dönüm alana kurulan topraksız serada çilek üretimi gerçekleştirilmektedir. Bölgede yoğun ilgi gören serada yıllık 60 ton çilek üretimi hedeflenmektedir. Toplamda 50 bin çilek fidesi, toprak yerine hindistan cevizi kabuğundan üretilen cocopeat içinde yetiştirilmektedir. Tarımın gözde illeri arasında yer alan Isparta'da topraksız tarım ile çilek üreten çiftçi, yılın 8 ayı hasat yapmaktadır. Çilek dünyada, yetiştiriciliği çok geniş ekolojik şartlarda yapılan, üretimi her yıl artış gösteren meyve türlerinden biridir. Çilek yetiştiriciliği, esas olarak geleneksel yetiştiricilik metotlarıyla toprakta yapılmakta, bu da hastalık ve zararlılarla ilgili pek çok probleme yol açmaktadır. Topraksız tarım; dekarda daha fazla bitki yetiştirmeye olanak sağlarken, bitki hastalıklarının ve zararlıların oluşumunu da kolaylıkla önleyen bir sistemdir. Ayrıca gübre ve sudan tasarruf edilmesini sağlarken üretimdeki kayıpları da aza indirmektedir. Topraksız tarımın çevre dostu bir yöntem olması yanında, kontrollü yetiştiricilik imkânı sağlaması, meyve kalitesi ve veriminin artırması, su, gübre, pestisit kullanımını azaltması ile birlikte herbisit kullanımına gerek kalmaması, iklim koşullarının uygun, fakat toprak koşullarının uygun olmadığı alanlarda yetiştiriciliğe imkân sağlaması topraksız çilek yetiştiriciliğine ilginin giderek artmasını sağlamaktadır'' ifadelerine yer verildi.  
Isparta'da tarımsal üretimde yeni teknolojilerin kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Bunlardan biri de topraksız tarım tekniğiyle havada çilek üretimi. Yenişarbademli İlçesine bağlı Gölkonak Köyünde 2 dönüm alana kurulan topraksız serada çilek üretimi gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili olarak Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ‘’Isparta'da tarımsal üretimde yeni teknolojilerin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bu kapsamda Yenişarbademli İlçesine bağlı Gölkonak Köyünde 2 dönüm alana kurulan topraksız serada çilek üretimi gerçekleştirilmektedir. Bölgede yoğun ilgi gören serada yıllık 60 ton çilek üretimi hedeflenmektedir. Toplamda 50 bin çilek fidesi, toprak yerine hindistan cevizi kabuğundan üretilen cocopeat içinde yetiştirilmektedir. Tarımın gözde illeri arasında yer alan Isparta'da topraksız tarım ile çilek üreten çiftçi, yılın 8 ayı hasat yapmaktadır.

Çilek dünyada, yetiştiriciliği çok geniş ekolojik şartlarda yapılan, üretimi her yıl artış gösteren meyve türlerinden biridir. Çilek yetiştiriciliği, esas olarak geleneksel yetiştiricilik metotlarıyla toprakta yapılmakta, bu da hastalık ve zararlılarla ilgili pek çok probleme yol açmaktadır. Topraksız tarım; dekarda daha fazla bitki yetiştirmeye olanak sağlarken, bitki hastalıklarının ve zararlıların oluşumunu da kolaylıkla önleyen bir sistemdir. Ayrıca gübre ve sudan tasarruf edilmesini sağlarken üretimdeki kayıpları da aza indirmektedir.

Topraksız tarımın çevre dostu bir yöntem olması yanında, kontrollü yetiştiricilik imkânı sağlaması, meyve kalitesi ve veriminin artırması, su, gübre, pestisit kullanımını azaltması ile birlikte herbisit kullanımına gerek kalmaması, iklim koşullarının uygun, fakat toprak koşullarının uygun olmadığı alanlarda yetiştiriciliğe imkân sağlaması topraksız çilek yetiştiriciliğine ilginin giderek artmasını sağlamaktadır'' ifadelerine yer verildi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.