Eğirdir’de Çevre ve İnsan Sağlığına Dost Elma Üretimi

ISPARTA 22.11.2021 - 15:42, Güncelleme: 22.11.2021 - 15:42
 

Eğirdir’de Çevre ve İnsan Sağlığına Dost Elma Üretimi

Yoğun elma üretiminin yapıldığı Eğirdir’de, üreticiler nasıl başa çıkacaklarını bilemedikleri elma içkurdu mücadelesinde genellikle ilaçlama sıklığını ve dozunu artırmayı tercih ediyorlar. Ancak bu tercih, insan ve çevre saglığını olumsuz etkiliyor.
Yoğun elma üretiminin yapıldığı Eğirdir’de, üreticiler nasıl başa çıkacaklarını bilemedikleri elma içkurdu mücadelesinde genellikle ilaçlama sıklığını ve dozunu artırmayı tercih ediyorlar. Ancak bu tercih, insan ve çevre saglığını olumsuz etkiliyor. Artan pestisit kullanımı nedeniyle direnç kazanan zararlı böceklerle mücadele edilemez noktaya gelinmesi ve toprak veriminde düşüş beklenen sonuçlar arasında yer alıyor. Bölgede kullanımı sürekli artan pestisitler, ulusal ölçekte stratejik öneme sahip tatlı su kaynağı Eğirdir gölünün geleceğini de tehdit ediyor. Ayrıca, tarımsal üretimde çok önemli rolleri olan faydalı böcekleri de riske atıyor. Bu sebeple çevre ve canlı sağlığı ile dost bir mücadele programı tasarlanması gerekiyor. Bu amaçla, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yürütülen ortak proje kapsamında, üreticileri fazla miktarda pestisit kullanmak zorunda bırakan elma içkurdu ile mücadele amacıyla 2021 Nisan ayında Eğirdir’de 30 üreticiye feromon yayıcılar dağıtılmıştı. Yerel faaliyetleri Isparta Genç İşinsanları Derneği’nin desteklediği projede dağıtılan feromon yayıcılar ile yapılan biyoteknik mücadelenin elma üretiminde verimliliği artırdığı ve zarar seviyesini azalttığı tespit edildi. Elma hasadı döneminde ise ilave 80 elma üreticisi entegre mücadele uygulamalarını yerinde öğrenme fırsatı buldu. Çevre ve insan sağlığı üzerinde uzun vadeli olumlu etkileri olacak entegre mücadelenin elma üretiminde  daha geniş alanlara yayılması için hedef daha yüksek pazar değeri. Çünkü entegre mücadele ile üretilen kaliteli ürünler yüksek piyasa fiyatları sayesinde daha fazla kar sağlayabiliyor. Ayrıca üretimde azalan pestisit ve işçilik masrafları da düşünüldüğünde üreticilerin kazancının daha da artması mümkün. Bu kapsamda, 30 yararlanıcı üreticiye entegre mücadele ile üretilen elmaların pazar olanaklarının arttırılması ve elma üretiminde alternatif pazarlama kanalları geliştirilmesi için eğitim verilecek. Elma üretiminde entegre mücadelenin Eğirdir’de yaygınlaşması için projenin tüm sonuçlarını değerlendirmek üzere aralık ayı içinde geniş katılımlı bir kapanış toplantısı düzenlenmesi planlanıyor.         
Yoğun elma üretiminin yapıldığı Eğirdir’de, üreticiler nasıl başa çıkacaklarını bilemedikleri elma içkurdu mücadelesinde genellikle ilaçlama sıklığını ve dozunu artırmayı tercih ediyorlar. Ancak bu tercih, insan ve çevre saglığını olumsuz etkiliyor.

Yoğun elma üretiminin yapıldığı Eğirdir’de, üreticiler nasıl başa çıkacaklarını bilemedikleri elma içkurdu mücadelesinde genellikle ilaçlama sıklığını ve dozunu artırmayı tercih ediyorlar. Ancak bu tercih, insan ve çevre saglığını olumsuz etkiliyor. Artan pestisit kullanımı nedeniyle direnç kazanan zararlı böceklerle mücadele edilemez noktaya gelinmesi ve toprak veriminde düşüş beklenen sonuçlar arasında yer alıyor. Bölgede kullanımı sürekli artan pestisitler, ulusal ölçekte stratejik öneme sahip tatlı su kaynağı Eğirdir gölünün geleceğini de tehdit ediyor. Ayrıca, tarımsal üretimde çok önemli rolleri olan faydalı böcekleri de riske atıyor. Bu sebeple çevre ve canlı sağlığı ile dost bir mücadele programı tasarlanması gerekiyor.

Bu amaçla, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yürütülen ortak proje kapsamında, üreticileri fazla miktarda pestisit kullanmak zorunda bırakan elma içkurdu ile mücadele amacıyla 2021 Nisan ayında Eğirdir’de 30 üreticiye feromon yayıcılar dağıtılmıştı.

Yerel faaliyetleri Isparta Genç İşinsanları Derneği’nin desteklediği projede dağıtılan feromon yayıcılar ile yapılan biyoteknik mücadelenin elma üretiminde verimliliği artırdığı ve zarar seviyesini azalttığı tespit edildi. Elma hasadı döneminde ise ilave 80 elma üreticisi entegre mücadele uygulamalarını yerinde öğrenme fırsatı buldu.

Çevre ve insan sağlığı üzerinde uzun vadeli olumlu etkileri olacak entegre mücadelenin elma üretiminde  daha geniş alanlara yayılması için hedef daha yüksek pazar değeri. Çünkü entegre mücadele ile üretilen kaliteli ürünler yüksek piyasa fiyatları sayesinde daha fazla kar sağlayabiliyor. Ayrıca üretimde azalan pestisit ve işçilik masrafları da düşünüldüğünde üreticilerin kazancının daha da artması mümkün.

Bu kapsamda, 30 yararlanıcı üreticiye entegre mücadele ile üretilen elmaların pazar olanaklarının arttırılması ve elma üretiminde alternatif pazarlama kanalları geliştirilmesi için eğitim verilecek.

Elma üretiminde entegre mücadelenin Eğirdir’de yaygınlaşması için projenin tüm sonuçlarını değerlendirmek üzere aralık ayı içinde geniş katılımlı bir kapanış toplantısı düzenlenmesi planlanıyor. 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.